TCS Banyan Park Phase-II, Mumbai

Client: Tata Consultancy Services

Location: Mumbai, Maharashtra

Area: 958320 sqft

Services: Associate Architects, Architecture and Interior Design

The project “Banyan Park” was born out of a need for TCS to consolidate its operations base at fewer locations in Mumbai as well as have its own, independent stand-alone premises for their corporate and registered headquarters. Thus, TCS has developed the existing 22 acres of the Banyan Park premises, off western express highway at Andheri East for its offshore development centers (ODCs).

One of the most challenging parts of the project was clearly being able to make a productive campus that can fully show the operations of TCS while maintaining the feel of the existing site. The name of the campus – Banyan Park was derived from the abundance of trees, over a hundred years old. The plot feels like a forest reserve in the cities industrial heartland.

In 2003, Tod Williams Billie Tsien Architects was commissioned by Tata Consultancy Services (TCS) as Design Architects at the request of Ratan Tata to create a master plan for the Banyan Park Campus. This work done was in collaboration with Somaya & Kalappa Consultants as Associate Architects. After several iterations the master plan was approved in 2005 and subsequently design documentation began. Phase-I of the project was completed in 2011. Phase-II is in construction stage.

The campus is intended to be experienced on foot. Rather than grouping the entire program into one structure, the project is divided into separate buildings which are low to the ground to emphasize the natural beauty of the site.

The buildings are connected by the network of raised, shaded passageways, providing refuge from Mumbai’s intense heat and seasonal monsoons. Water features, found throughout the campus, help to provide soothing relief from the intense heat. Even when walking within one building, hallways remain outdoor spaces. They are connected by generous exterior stairways, encouraging people to move from floor to floor on foot. Breakout spaces are incorporated into the hallways, allowing people to interact with views of the verdant landscape. This planning approach greatly reduces the building's cooling demands and energy usage by limiting the conditioned space to the areas where it is required.